УКРАЇНСЬКА – МОВА ЄДНАННЯ Й ПЕРЕМОГИ!

Мова — код нації, у якому сплелося все: історія народу, його світогляд, інтелектуальний, культурний та духовний результат еволюції етносу. Без своєї мови, історії та самобутньої культури немає нації. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління у покоління.

Україна зараз пише свою переможну історію! І української мови в цій історії стає щоразу більше, бо зараз, як ніколи раніше, ми усвідомили, що для перемоги і розбудови держави необхідно утверджувати рідну мову як кордон національної безпеки.

У своїй мові ми зберегли свою ментальність, сформулювали положення і зміст нашої історичної пам’яті, оформили словесну культуру – унікальний фольклор і високорозвинену художню літературу.

За допомогою української мови та усвідомлення її ролі в історії українського народу гартується міць і сила наших воїнів. Вони знають, що боронять і свій мовний та культурний простір. Боронять українство у сучасній і прийдешній світовій цивілізації.

Для багатьох воїнів українська мова є об’єктом замилування, святістю, яку необхідно обороняти, хоча їхнє власне мовлення, їхня мовна практика, яку вони винесли із обставин минулого життя, не завжди українська. Важливо, що вони бачать своє безальтернативне українськомовне майбутнє, відверто говорять про ці проблеми, роблять практичні кроки до розширення свого українського мовлення.

Воїни захистять і нашу землю, і нашу мову. Наше завдання – допомогти їм подолати шлях практичного оволодіння українською.

З нагоди Дня Української мови та письменності, який відзначають 27 жовтня, у закладі освіти вчителями-мовниками було проведено низку різноманітних заходів:

· мовну вікторину «Мова – краса нашого життя, наше майбутнє!»;

· годину духовності «Єдиний скарб у тебе, рідно мово! Вона твого життя – основа!»;

· урок вільних думок «Я знаю силу слова»;

· урок-конференцію «Мова – генетичний код нації».

/Files/images/2023- писемність 1.jpg /Files/images/2023- писемність 3.jpg /Files/images/2023- писемність 8.jpg

Шкільні заходи стали доказом того, що українська мова – наш скарб, наша історія, без чого не може існувати Україна як держава. Тож побажаємо всім українцям, що свято бережуть українське слово – щастя, натхнення, добра, миру, світлого майбутнього. Любіть, шануйте і бережіть рідну мову – вона наш генетичний код! Нехай і надалі передається із покоління в покоління наша рідна мова, наповнюється та вдосконалюється.

/Files/images/2023- писемність 2.jpg /Files/images/2023- писемність 5.png /Files/images/2023-писемність 6.png

ЗБЕРІГАЙТЕ РІДНУ МОВУ, БЕРЕЖІТЬ ЇЇ, СПІЛКУЙТЕСЯ, АДЖЕ УКРАЇНСЬКА – МОВА ПЕРЕМОЖЦІВ!

Школярі та дорослі долучились до радіодиктанту національної єдності. Авторка цьогорічного диктанту "Дороги України"— Катерина Калитко. Текст читав актор Франківського драмтеатру Олексій Гнатковський.

Диктант про нашу тяжку долю під час повномасштабного вторгнення: як різні люди, споруди переживають повномасштабне вторгнення.

/Files/images/2023- дикт 1.jpg/Files/images/2023= дикт 3.jpg /Files/images/2023- дикт 4.jpg

Багата й милозвучна наша рідна українська мова. Нею можна передати найтонші відтінки думок і почуттів. Наша мова – одне із багатьох див, створених народом, яка віддзеркалює душу народу, його історію.

Учні 9-х класів долучитись до освітньої акції “Калейдоскоп ідей”.За умовами акції діти пропонують цікавий, добрий, корисний, безпечний челендж, завдяки якому можна допомогти українським захисникам, медикам, волонтерам, тваринам; вдосконалити свою українську та знання з історії.

Протягом тижня активно вивчали творчість Т.Г.Шевченка, вчили напам’ять віріші Великого Кобзаря. Поезії звучали з різних куточків України, а славетний "Заповіт" зазвучав італійською.

Освітня акція "Калейдоскоп ідей"(підготовка)

Освітня акція "Калейдоскоп ідей"

Кiлькiсть переглядiв: 125